Actieve kool #diy

Jaja, op gezondNu liet ik jullie al een lekker masker zien. Hier wil ik jullie hier iets vertellen over wat groffer geschut ;-). Minstens net zo fijn voor je huid en ja een soort van eten kun je het ook. Maar echt lekker is het niet. Wel erg goed voor je.

Actieve kool.

Wel eens van gehoord? Een vorm van koolstof, die stoffen goed kan adsorberen (zich hechten/binden aan). Ik denk direct aan mijn fijne thuisthuis; de Norit (Purit). De fabriek die bij verkeerde wind de was grijs kleurde of in de winter zorgde voor zwarte sneeuw. Jup! Grappig dat ik er altijd zo dichtbij heb gewoond maar het nooit gebruikt heb. De Norit maakt de norit tabletten; actieve kool in tabletjesvorm. Nu ken ik actieve kool eigenlijk alleen als diarreeremmer of in filters ter zuivering van water of voor het ontkleuren of ontgeuren van kleur-of geurstoffen. Maar je kunt het dus ook inzetten ter bevordering van je gezondheid!

Actieve kool is actief verkoold materiaal (joh?! ;-)) van bv. kokosnoten, turf of ander organisch materiaal, dat andere stoffen aan zich bindt. Op deze manier kan het bepaalde stoffen onschadelijk maken; denk aan het (direct) innemen van actieve kool na het eten van iets giftigs; de kool bindt de toxische stoffen aan zich en neemt deze met ontlasting mee je lichaam uit. Let goed op, er zijn veel mensen die er op vertrouwen dat dit voldoende werkt.. Na het lezen van tig reviews en informatie over actieve kool geloof ik dit ook echt, maar toch zou ik zelf na inname van iets behoorlijk giftigs toch nog even langs de doc. Bovendien werkt het niet voor schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen!
Maar ontgiften doet het dus eigenlijk. De vele poriën van de kool zorgen ervoor dat het enorm veel aan zich kan binden. je hebt dan ook niet zo veel nodig (maar je lichaam schijnt best veel van het spul te verdragen).

Actieve kool kun je inzetten als verschillende (eerste hulp) middelen;
– bij wonden (zelfs diepe wonden); het stopt het bloeden, werkt anti-bacterieel, het verzacht de pijn, werkt ontsteking remmend en zorgt ervoor dat er zich minder littekens vormen.
– bij insectenbeten; onttrekt de giftige stoffen uit de beet
– als ontgifter in een bad; ongeveer 1/4e cup aan je badwater toevoegen zorgt voor het onttrekken van giftige stoffen uit je lijf
– als (darm) detox; drink een paar dagen een glas water met een een theelepel van het poeder; zorg er voor dat je minimaal een uur er voor en erna wat eet (of supplementen als vitamine pillen gebruikt). Hoewel het er zwart (smerig ;-)) uitziet, smaakt het trouwens nergens naar.
– als tandpasta; doop je tandenborstel met tandpasta in het poeder en poets je tanden als gebruikelijk. Je kunt ook een mix maken van zouten, kokosolie, menthol en kool en de tandpasta weglaten.. (het mooie van de kool is dus dat het niet erg is als je het doorslikt.. dat is met gewone tandpasta wel anders..Ideaal voor kindjes dus..)
– tegen huidaandoeningen als psoriasis; meng de actieve kool met wat water (en klei als je wilt), breng het aan op je huid voor je gaat slapen en doe er een verband omheen, was het de volgende ochtend af en herhaal ongeveer een week.
– als gezichtsmasker dus ook! Het onttrekt je huid aan viezigheid, onzuiverheden en vettige bestanddelen. Het zorgt voor een zacht huidje, en ja dat is praat uit ervaring :-).

Ik maakte een masker van de kool en wat yoghurt + wat citroendrupjes.

Jullie snappen de kool nu (hoop ik ;-), iets met onttrekken van enzo). Actieve kool is verkrijgbaar als pillen of capsule, capsules kun je makkelijk open knippen en de tabletjes zijn plat te drukken met een mooie vijzel (maar een bakje, een lepel en iets meer moeite werken ook). Ik gebruikte 2 tabletjes fijngemalen (met lepel ja ;-)).
De yoghurt heeft een kalmerende/ verkoelende werking (ook tip bij verbranding!), werkt exfolierend (mooi woord voor het verwijderen van dode huidcellen door het zuur in de yoghurt) en het vervaagt pigmentvlekjes. Ook de zuren in de citroen zorgen voor het ontdoen van dode huidcellen en werken dus reinigend. Het zorgt er voor dat je huid minder glimt en vervaagt littekens van acne. Gewoon yoghurt toevoegen, roeren en kijken wanneer je voldoende hebt om je gehele gezicht in te smeren + een paar drupjes citroen er bij. Niet te veel citroen, dan wordt het te waterig en druipt het zo je gezicht weer af ;-).
Oftewel; een masker voor een mooi egaal shiny zachte huid. En jep! Dit is echt het eerste makser waar ik niet alleen na het afwassen, maar ook de dagen erna daadwerkelijk blij van werd (en i’ve tried some peeps). Aanrader!

En het kleurt ook leuk ;-).

Jups! actieve kool is koooooll he peeps, dus zwarter dan zwart. Het is absoluut weer af te wassen (wees niet bang voor permanent zwarte tanden, zwarte huidjes of zoiets), maar op zich is het fijn als het niet OVERAL zit als je het gebruikt. Let dus goed op; vermorzel de pillen met een beetje beleid of knip capsules niet te enthousiast open. Handdoekje er bij en er is niets aan de hand. Have fun!

masker_norit

2 comments

    1. Hahaha ja die ja ;-). Mr in denk dat je meer kans hebt bij de drogist dan bij de fabriek zelf ;-). Mr ook die hebben ze in klazienaveen! :-p. (Kom er zelf ook vandaan ;-)). Succes! En enjoy :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s