Metals Retention Factor (MRF). Zware metalen en juicen.

In één van mijn eerdere informatieve posts vertelde ik over zware metalen. Wat dat nou eigenlijk zijn en hoe we die binnenkrijgen. HOEVEEL we die binnen krijgen. Zomaar! Zonder dat je het door hebt. Volgens Mike Adams, de health ranger van natural news, leven we in een ‘giftige eeuw’; alles om ons heen staat bol van de toxiciteit. Door de manier waarop we (willen/vinden te moeten) leven. Opstapeling van zware metalen zorgt voor ellende. Kwik heeft bijvoorbeeld effect op mentale functies, het zenuwstelsel en je energieniveau. Lood kan ook je zenuwstelsel aantasten, maar ook leiden tot bloedarmoede of miskramen. Zink kan leiden tot aderverkalking en schade aan de luchtwegen veroorzaken. Nierafwijkingen komen voor naar aanleiding van cadmium (Milieuloket).

Ja. Natural news health ranger. Wel eens van gehoord? Ik ook niet. Nouja, ik scrolde wel eens langs de natural news website, maar ik sloeg het niet op en kwam niet elke dag terug. Niet omdat ik het niet interessant vind hoor; absoluuttttt een aanrader voor een ieder die informatie wil over voeding en gezondheid. Met wetenschappelijke onderbouwing wordt op deze website enorm veel uitgelegd over chemicaliën, synthetische toevoegingen en endocrine dirupting chemicals (waarover ik vertelde in deze blogpost) die we vinden in onze voeding, medicijnen, verzorgingsproducten, enz. Harde feiten. En soms wat ingewikkeld om te lezen. Maar werkelijk informatief. Ik vergat de site gewoon regelmatig ^^. Zoals dat gaat.

Naar aanleiding van mijn sippe gezichtje aangaande het ontbreken van een juicer (en de prijs daarvan) wees m’n  brocoliprinses  me op een filmpje. En inderdaad; ik vond het minder erg dat ik het met mijn blender moest doen.

Het filmpje vindt je hier en is zeker het kijken waard. Vijfentwintig minuut. Keer 3 als je pauzeert, opschrijft, nadenkt en terugluistert ;-). Hihi.

Mike Adams, de oprichter van de natural news website, komt hier met baanbrekend nieuws. Ik doe mijn best dit in het Nederlands en begrijpbaar voor een ieder te verwoorden. Bij mij ontbreekt natuurlijk al zijn kennis, maar ik geef graag door wat ik leerde van daar.

Mike Adams doet een aankondiging die de toekomst van de voedingsindustrie compleet zal veranderen.

Die mijn (jouw) kijk op gezonde voeding zal veranderen. 

Hij weerlegt namelijk de aanname dat alle giftige metalen die in een stof zitten, worden losgelaten en door je lichaam in je bloedstroom worden opgenomen bij consumptie.

Er is een wetgeving die een limiet stelt aan de hoeveelheid dagelijkse inname van lood en andere giftige elementen in voedingssupplementen. In Californië, Amerika is dat de proposition 65 (Europa hanteert een Europese wet). Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op het idee dat een giftige stof in een product, COMPLEET voor 100% wordt opgenomen bij consumptie. Oftewel; van de (gemiddelde) 630 microgram arseen per kilo zalm wordt 630 microgram per kilo opgenomen in je lichaam. Voor hun is de hoeveelheid lood in een voedingsmiddel dus een maat om te bepalen of een voedingsmiddel veilig is.

WRONG!!!

The natural news lab heeft een methode ontwikkeld waarmee gemeten kan worden in hoeverre voeding giftige elementen vasthoudt.Wanneer giftige elementen worden vastgehouden in de voeding, wordt het dus niet afgegeven tijdens de vertering en je absorbeert deze stoffen dus niet als je dit voedingsmiddel eet. Dat deel van de giftige stoffen wat wordt vastgehouden, gaat niet door je darmwand je bloedbaan in.
Om te meten hoeveel van die stoffen nou vastgehouden wordt en welk percentage wel wordt vrijgegeven hebben ze speciale testmethodes. Allereerst meten ze de samenstelling van elementen in een voedingsmiddel. Ze weten dus welke en hoeveel giftige stoffen er in een voedingsmiddel zitten. Daarna wordt het voedingsmiddel verteerd; in een buisje met bepaalde zuren en voor een bepaalde tijd, ZO dat het precies overeenkomt met de menselijke vertering. Hierna wordt het restant in twee delen gesplitst; de vloeistoffen en het vaste deel.

Het vloeibare representeert dat wat normaal door de darmwand zal gaan en in je bloed wordt opgenomen. Je lichaam kan zware metalen namelijk alleen opnemen als ze opgelost zijn in vloeistoffen of zijn gebonden aan hele kleine deeltjes. De concentratie zware metalen in de overgebleven vloeistof, wordt vergeleken met de aanvankelijke concentratie zware metalen in het voedingsmiddel. Zo kunnen ze precies zien welk percentage wordt afgegeven door het voedsel versus hoeveel er is vastgehouden.

Hiermee is een maat ontwikkeld voor de hoeveelheid giftige elementen die een voedingsmiddel vasthoudt; de Metals Retention Factor (MRF). Deze maat varieert van 0-1waarbij 1 aangeeft dat het voedingsmiddel alle (100%) elementen vasthoudt en je tijdens de vertering dus niets van deze stoffen absorbeert. Een MRF van 0 geeft aan dat het voedingsmiddel 0% van de elementen vasthoudt; je wilt dus een zo hoog mogelijke MRF. Elk voedingsmiddel heeft voor elk verschillend element een retention factor. 

Hiermee is aangetoond dat niet alles wat in een voedingsmiddel zit, wordt opgenomen. Niet alles uit je verteringskanaal (dat wat je eet) wordt door je darmwand opgenomen. Als het niet wordt opgenomen verlaat het je lichaam zo – HUP- het toilet in. (Of minder HUP, maar dat is een ander verhaal xD). Is het klein genoeg (of vloeibaar genoeg) dan gaat het door je darmwand heen en komt het in je bloedplasma terecht, het circuleert door je lichaam en wordt door je nieren verwerkt. Of het verlaat je lichaam bijvoorbeeld door transpiratie. (ontgifting, sauna, jaaaa! <3). Maar; veel van die zware metalen waar we zo bang voor zijn (waar ik jullie bang voor maakte ^^) redden het nooit tot je bloed.

Dit is afhankelijk van waar de zware metalen in zitten.

Alleen substanties gebaseerd op natuurlijk VOEDSEL (zo ook voedingspoeder, voedingsconcentraten, superfoods en kruiden) hebben de mogelijkheid giftige metalen vast te houden en niet af te geven tijdens de vertering aan je bloed. Dit komt doordat deze voedingsmiddelen VEZELS bevatten.

Industrieel bewerkte producten zoals suiker, farmaceutische middelen of chemische vitamine poeders bevatten geen vezels en kunnen deze giftige elementen NIET vasthouden (dus consumeer je een dergelijk product dan neem je alle giftige elementen uit dat product op in je bloed).

De zogenaamde whole foods bevatten dus vezels. Deze vezels maken het veiliger om deze producten te eten, zelfs als deze producten in de basis meer van deze giftige elementen bevatten. Vezels werken als een soort protectieve buffer; ze binden zich met de giftige metalen en zijn zo groot dat ze niet door de darmwand heen je bloed in kunnen. Vezels houden de giftige elementen vast. Natuurlijke producten houden dus meer van die elementen vast en geven niet alles af tijdens de vertering.

Bewerkt voedsel heeft deze zogenaamde buffer niet en kan dus heel giftig zijn, moet ik er wel bij zeggen; mits ze bevuild zijn. Als ze giftige elementen bevatten, zullen deze losgelaten worden bij de vertering. Daarom kan bewerkt vlees en bijvoorbeeld zuivel bijvoorbeeld giftig zijn.

Fruit en groente in hun geheel, zijn dus toppers van de bovenste MRF plank. Het mooie van deze voedingsmiddelen is dat ze de giftige metalen zoals lood, arseen, cadmium enz NIET afgeven, terwijl andere elementen zoals magnesium chroom etc, WEL worden losgelaten en door je darmwand worden geduwd. De goede dingen wel, de giftige dingen niet. Oh mother nature. How I love you.

Mooi he. Moedertje natuur zorgt voor ons. Ze weet wat ons lichaam nodig heeft (en laat het los) en wat niet (houdt het vast). Tot op zekere hoogte maakt het dus niet uit dat er arsenicum zit in een appel. Mits je deze als hele appel eet. De vezels doen hun werk. Drink je appel SAP en zijn de vezels dus verwijderd, dan komen de zware metalen ineens WEL als vloeibaar restje na de vertering door je darmwand in je bloedbaan.

Zo ook met juicen. Als je juict verwijder je de vezels; je haalt als het ware de protectieve buffer er uit. Doe je dit met groenten en fruit die bevuild zijn met giftige metalen dan absorbeer je dus alle giftige elementen die er in zitten. Mike Adams is een fan van juicen en acht het geschikt voor heel veel situaties, maar maakt ons bewust van het feit dat als je ‘bevuild’ sap drinkt, deze bevuiling in zijn geheel in je bloedstroom terecht komt. Bij blenden wordt het groente en fruit wel al gesneden, maar de vezels gaan niet kapot en behouden hun beschermende eigenschap. Blenden > juicen dus.

blenden > juicen

(rauwe bietjes+ <3) )


Oke, hoe zo een korte conclusie zo een lang verhaal nodig had ;-). Excuusjes mn peeps, ik hoop dat jullie de achtergrondinformatie waarderen. En ik ben zelf ook van mening dat juicen enorm veel voordelen heeft en goed (voor gezonde én ongezonde mensen) is, maar zie het belang van organisch geteeld groente en fruit. 

De natuur wil dat we op een bepaalde manier eten. Verdeel je voeding niet in verschillende delen. Eet gewoon een hele appel. Neem geen geisoleerd extract van dit, of een geisoleerde vitamine van dat. Natuurlijk kunnen dat soort stoffen bijdragen en absoluut effectief zijn. Een hoge dosis vitamine C heeft al menigeen geholpen. Mike Adams zegt alleen; zorg er voor dat je weet wat je nodig hebt en haal dit uit – real food-.

Het natural news lab documenteert op dit moment alle MRF’s van zo veel mogelijk voedingsmiddelen. Van groente, fruit, superfoods tot aan ontbijt granen pakjes, zakjes en dat. Niet meer op basis van de adviezen van de prop 65, maar op basis van deze informatie kan je keuzes maken in wat eet. Het verandert de definitie van gezonde voeding.

Een voorbeeld. Wit meel bevat per kilogram minder lood dan tarwemeel. Je zou denken dat (gebaseerd op de max. concentratie in de wetten die ons willen beschermen tegen giftige elementen) dat wit meel eigenlijk veiliger zou zijn dan tarwemeel (in het kader van zware metalen he). Echter, tarwe heeft een hoge MRF en wit meel een lage. Tarwe geeft het lood niet af, dus vanuit tarwe worden die zware metalen minder door je lichaam opgenomen dan van uit wit meel. Tarwe meel is beter voor je ZELFS al bevat het meet lood dan wit meel. 

Heerlijk voorbeeld voor iemand die geen tarwe eet :-p. Maar je snapt em.

Chinese medicijnen zijn ook zo’n voorbeeld. Veel tegenstanders van deze producten zeggen dat deze erg veel lood bevatten. Deze medicijnen zijn echter gebaseerd op hele voedingsstoffen en geven deze elementen dus niet (volledig) af. Ja, veel chinese medicijnen bevatten een alarmerende concentratie lood, maar MRF testing laat zien dat 70% van dat lood niet wordt afgegeven.

Naast vezels zijn er andere elementen en producten die goed zijn in het vasthouden van bepaalde giftige elementen. Bijvoorbeeld zeewier. Het idee dat zeewier ongezond en slecht is, omdat het veel arseen bevat, is gebaseerd op het idee dat je al dit arseen opneemt bij consumptie. Nou blijkt zeewier heel erg goed in het vasthouden van arsenicum; het heeft een hoge MRF. De natural news website lanceert binnenkort een filmpje over de metals capturing capacity; welke substanties giftige elementen kunnen binden en vastpakken. Gaat dat zien.

Nou komen we na zon HELE LAP tekst weer terug bij de scanners onder ons;

– eat real food, vermijd de industrieel bewerkte voedingsmiddelen
– eet zo veel mogelijk hele producten
– vermijd geïsoleerde concentraten (of neem dit als toevoeging maar zoek daarnaast uit, uit welke hele voedingsmiddelen je deze vitaminen/mineralen kunt halen)
– eet gevarieerde voeding (bij een volwaardige voeding die rijk is aan eiwitten, calcium en ijzer zal lood minder goed worden opgenomen. Terwijl voeding die rijk is aan vetten en suikers toelaat dat lood gemakkelijker wordt opgenomen (het Vlaams Agentschap voor zorg en gezondheid)).
– zorg ervoor  dat je lichaam afval- en giftige stoffen kan afvoeren (voldoende water drinken, mineralen tot je nemen, sauna, massage, ontspanning….)

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s