Crackers zonder gluten, suiker en mensenhaar (weet wat je eet)

Hahaha, mensenhaar? JA! Mensenhaar. Het zit in brood. Volgens de Keuringsdienst van Waarde in ieder geval. Broodverbeteraar is een belangrijk bestanddeel van brood. Het wordt toegevoegd aan brood om het malser te maken, het aminozuur L-cysteïne is hiervoor verantwoordelijk. Dit wordt normaliter uit ganzenveren gehaald, maar het zit dus ook in mensenhaar. In jouw broodje. En het hoeft niet op de verpakking te worden vermeld.

Gebruik van mensenhaar in voeding is bij Europese wet verboden. Maar uit de uitzending van Zembla wordt wel duidelijk dat bedrijven uit Nederland de L-cysteïne uit China halen met het idee dat het om L-cysteïne gemaakt van eendenveren gaat, terwijl 80% van de L-cysteïne daar gemaakt wordt van mensenhaar.

Nou vind ik het vooral schokkend dat maar weer naar voren komt dat je dus echt vaak niet weet wat er in je voeding zit. Zelf vind ik het niet perse heel schokkend mensenhaar te eten. Het idee is gek. Maar ik kan de gedachtengang -het is dood materiaal en juist goed dat we dat recyclen- best een beetje volgen. Het is niet zo dat je brood lange dunne haren bevat (en anders gaat het niet om L-cysteïne maar om SCHIMMEL dudes xD), haren worden verwerkt en afgebroken tot bruikbaar materiaal. Van die vrouwen die de hele dag wattenstaafjes (en scheermesjes!) tussen kluwen haren vandaan trekken word ik zelf iets misselijker (argh, goorrr). Maar goed. Het ging mij er om; weet wat je eet :-).

En! Weet wat je vraagt! Wij als consumenten willen dat brood 2 dagen vers blijft, zonder broodverbeteraar is brood wel goed, het blijft echter niet zo lang vers. En omdat wij veel brood snel en nu willen, zijn er snelle grote machines nodig die de structuur van het deeg wat ‘beschadigen’ en is er broodverbeteraar nodig om dat weer een beetje te herstellen.

Moraal van het verhaal; weet wat je eet, of weet in ieder geval dat je niet altijd weet wat je eet. Ben je er bewust van dat voeding tegenwoordig veel technologie is en dat jouw vraag het aanbod (met alle gevolgen van dien) bepaalt.

EN! Maak je eigen crackers! ^^

50 gr amandelmeel
60 gram lijnzaad
50 gram pompoenpitten
30 gram zonnebloempitten
1 eetlepel gesmolten kokosolie
1 ei
keltisch zeezout
tijm, oregano, basilicum, rozemarijn en peterselie

verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
Helft van de zaden samen met kokosolie en ei in je keukenmachine/ hakmachine of gebruik een hoge kom met staafmixer en maal het fijn
Voeg de rest van de zaden toe en tevens ook de kruiden en het zeezout
meng alles tot een plakkerige ‘deeg’bal  (en ja, er blijven lijnzaadjes aan je vingers plakken en jaaa ik vind het ook zonde dat je dan dus niet alles optimaal gebruikt en dingen van je vingers af moet spoelen 😛 just deal with it xD)
Leg de deegbal op een snijplank MET BAKPAPIER!
Leg daar een blaadje bakpapier over en rol de bal uit tot een plat deeg. Ik gebruikte een glazen fles, maar de fancy kokjes onder ons hebben waarschijnlijk gewoon een deegroller ;-). Dat werkt ook. (moewhaha). Rol zo dun mogelijk. Want dan heb je zo veel mogelijk cracker ;-).
Haal het bovenste bakpapier er af (als dit niet lukt, lekker laten zitten en na 5 minuten in de oven er af halen, niet trekken scheuren en doen!)
Snij de deeglap in stukjes zo groot als je je crackers wilt (snij anders dus gewoon door het bovenste bakpapier heen!) (maar niet door het onderste 😎 )
Ongeveer 15-20 minuutjes in de oven. Controleer vanaf 12 minuutjes af en toe even, als ze lichtbruin zijn, zijn ze gaar.
Goed af koelen en in een dichte box bewaren. Zelfs zonder mensenhaar sowieso 3 dagen goed ;-).

Dit recept is gebaseerd op de Oercrackers uit het oersterk koken boek. Iets aangepast :-). Volgende keer doe ik er nog een paar fijngehakte zongedroogde tomaatjes door… aaaahhhh <3. Enjoy!

20140224-162801.jpg

Advertenties

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s