Zuur-base en stress

Dit is een blog naar aanleiding van het worddocument Hoe voeding en leefstijl invloed hebben op alles. En alles daar weer op. (zie blog) Natuurlijk is het lezen van dit hele document interessant en levert het veel informatie. Maar het kost ook best even tijd. Voor als je direct wat weten wilt:

Zuur-base

De zuurtegraad van het lichaam hangt erg samen met kwaliteit van leven. Verzuring kan veroudering versnellen. Zuur zorgt voor afbraak (degeneratie). Basisch zorgt voor opbouw (regeneratie). We eten over het algemeen te veel zuurvormende voeding.
Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd). Groenten en fruit zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. Het lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat constant te houden.

Dat doet het op verschillende manieren. Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren. Ook de longen kunnen hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Neemt de zuurvorming in het lichaam enorm toe, dan kan het dit zuurcompenserende mechanisme het niet meer aan. Wanneer het organisme te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid, stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten. En dat kan aanleiding vormen tot de meest uiteenlopende klachten. Variërend van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten.

Volgens de zuur-base onderzoeken is er bij verreweg de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring. Een volledige genezing of tenminste verbetering van degelijke kwalen wordt mede bereikt door een eind te maken aan de zuurbelasting en het evenwicht in de zuur-base-huishouding weer te herstellen. Er zijn voedingsmiddelen die verzurend werken en voedingsmiddelen die alkalisch werken. Door hier van op de hoogte te zijn, kan je hiermee rekening houden binnen je eigen eetpatroon. (natuurlijk afhankelijk van hoeveel zuren je produceert, sporten is bijvoorbeeld ENORM verzurend! En ook slaap en hoeveelheid vocht beinvloeden PH (zuurtegraad) van je lichaam).

Stress

Eustress: stress die je nodig hebt (positief)
Distress: vecht en vlucht reacte bij onprettige omstandigheden
Over-stress: aanhoudende spanning in dagelijks leven
Understress: situaties waarin we ons chronisch vervelen.

Bij stress:
1. Via het zenuwstelsel een reactie, zorgt voor adrenaline (hartslag en ademhaling omhoog, pupillen kleiner) en
2. Chemische reactive; via bloed wordt cortisol aangemaakt.

Cortisol is een afbraak hormoon, het breekt bindweefsel, botten en spieren af. Het onderdrukt het immuunsysteem en remt dus ontstekingen. Snachts is je cortisol laag, en overdag is de cortisol productie hoog. Daling van cortisol heeft als gevolg dat je moe wordt en wilt slapen. In de ochtend stijgt het cortisolniveau en word je fris wakker.

Snachts is er dus weinig cortisol, dus weinig onderdrukking van het immuunsysteem, dus kan er herstel plaatsvinden, wat zorgt voor opbouw. Overdag is er dus veel cortisol en dus onderdrukking van het immuunsysteem, wat zorgt voor afbraak. Daarom is goed slapen zo belangrijk als je veel sport (want daar bouw je veel cortisol bij op).

Je bijnier bestaat uit een bijnierschors en een bijniermerg.
Bijnierschors produceert: cortisol, DHEA, aldosterone, testosterone, oestrogeen.
Bijniermerg produceert: adrenaline en noradrenaline. 

Je bijnier,  de schildklier (stofwisseling) en de voortplantingsorganen vormen een driehoek en beinvloeden elkaar. Bij chronische stress gaan alle bouwstoffen naar de bijnieren, ten koste van je stofwisseling en je voortplantingsorganen. Vandaar dat vaak wordt gezien dat vrouwen minder vruchtbaar zijn bij chronische stress….

Stress versnelt alles in negatieve zin. Stress aanpakken zorgt ervoor dat je van afbraak in opbouw stand komt. -> BALANS!! Overall in het lichaam komt het terug. Zuur, base, insuline, glucose, cortisol, adrenaline, alle andere hormonen etc.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s