Quinoa

Er is steeds meer belangstelling voor en vraag naar gezonde voeding. Quinoa wordt als (gezonder) alternatief van rijst gezien. Het is rijk aan eiwitten, vitamine B2, vitamine E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Daarnaar bevat het veel onverzadigde vetzuren. Quinoa is geen graan (maar het zaad van een plant met pluimen) en is daarom glutenvrij. Het wordt wel als zijnde een graan bereid en geconsumeerd. Eerst flink wassen om de saponines (daar zijn ze weer) te verwijderen en daarna in water koken. Zo’n 12 minuutjes, of tot je de zaadjes ‘open’ ziet gaan. Langer doorkoken zorgt voor quinoa pap.

Intussen is het zo populair dat het niet aan te slepen is. De prijs is enorm toegenomen. Dit gewas wordt al duizenden jaren in zuid-Amerika verbouwd. Het kan onder koude, voedselarme en droge omstandigheden groeien. Het is het basisvoedsel van de arme bevolking in Peru en Bolivia. Nu wij rijkelingen ineens zo gezond mogelijk willen zijn, kunnen zij door de gestegen prijs de quinoa niet meer betalen en moeten genoegen nemen met minder gezonde noedels… Gewoon iets om over na te denken als je dit heerlijke product bereid. Maak geen onnodig grote porties en betaal zonder mopperen de prijs.

Maar, geniet! Ik vind het heerlijk en gebruik het als zijnde rijst in wok of currie gerechten. Mijn favoriet is een gerecht met spinazie kikkererwten en kip:

Voor 2 pers.
1 cup quinoa
1 stuk kip (+- 150 gr)
1 potje kikkererwten (of beter; uit n zakje en een dag geweld!)
Paar flinke handen spinazie
2 winterpenen
Handje blaadjes verse munt
1/2 rode paprika
Indische kruiden
Peper zout naar smaak
Optioneel; geitenkaas

Snij de kip in stukjes en bak in kokosolie
Kook de quinoa in een ruime laag water
Voeg bij de kip de spinazie en roer goed door tot de spinazie slinkt
Voeg de kikkererwten en de wortelen in schijfjes toe
Snij paprika klein en voeg deze toe
Roer goed om en roer de Indische kruiden (bv Laos gember komijn koriander) er door
Munt toevoegen (klein geknipt)
Giet de quinoa af en voeg toe aan het kip- groente mengsel.
Draai het vuur uit, roer goed door en voeg als laatste wat geitenkaas toe. Maak af met eventueel peper en zout.

Zonder kip is dit gerecht ook heerlijk en naast warm, ook koud op een zomersedag als salade te genieten!

Daarnaast is een appeltaartquinoa ontbijtje ook een aanrader. Zeker nu in de winter. Sochtends heerlijk warm wakker worden met een kom vol glutenvrije (o)mama’s goede zorgen (daar denk ik iig altijd aan bij appeltaart ^^) en genoeg energie voor de hele ochtend.

1/2 cup quinoa
1 Granny Smith appel (als niet biologisch; geschild)
Kaneel
Ongezouten, ongebrande walnoten
Rozijnen
Optioneel; cranberries chiazaad kokosmelk en koekkruiden

Kook de quinoa in een klein laagje water, zodat je dit niet hoeft af te gieten. (Optie: voeg wat kokosmelk toe voor n romige smaak)
Voeg direct een eetlepel kaneel toe.
Kook dit ongeveer 10 minuutjes, snij ondertussen de appel in kleine stukjes en zet een schaaltje klaar.
Is de quinoa goed gaar, wat zacht en stroperig door de kaneel, voeg dan de appelstukjes en rozijnen toe. Roer even door zodat appel en rozijnen ook warm worden en zet het vuur uit.
Doe de pap in een schaaltje en doe daar de walnoten in stukjes bij. Even blazen… Klaar!! 🙂

Persoonlijk vind ik het lekker om t kaneel soms te vervangen door koekkruiden en als zoetekauw mix ik er een paar cranberries mee door. Chiazaad voeg ik toe voor de goede vetten en maakt dat ik een hele ochtend vooruit kan :-)). (Omdat dit raw food is, even wachten met toevoegen tot je pap tot eetbare temperatuur is afgekoeld).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s